Skupina Jelovica Hiše Jelovica Okna Jelovica Vrata Jelovica
Pokličite nas 080 23 23
  

Naj zaposlovalec

Zaposlitveni portal Moje Delo  je za leto 2018  podelil naziv najuglednejšega delodajalca družbi Jelovica hiše d.o.o. v panogi gradbeništvo, arhitektura, geodezija.
več >

Eko subvencije

Eko sklad nadaljuje z dodeljevanjem eko subvencij pri menjavi starih oken z novimi energijsko učinkovitimi lesenimi okni.

več >

Prvi pasivni lesen vrtec v Sloveniji uradno odprli v Preddvoru

Preddvor, 13. november 2012
Danes so v Občini Preddvor uradno odprli nov lesen pasiven vrtec Storžek, ki ga otroci z vzgojiteljicami uporabljajo že od začetka tega šolskega leta. Vrtec, v skupni velikosti 1.500m2, je izdelala družba Jelovica, ki je na razpisu ponudila najboljše rešitve za pasivno leseno gradnjo. Celotna investicija je vredna 2,5 mio evrov, od tega je 420.000 evrov nepovratnih sredstev Eko sklada, preostali del pa je financirala Občina Preddvor s pomočjo ugodnih kreditov Slovenskega regionalnega razvojnega sklada in Eko sklada. Kvalitetno izdelavo objekta je potrdil odličen rezultat zrakotesnosti, saj dosegel skoraj trikrat boljšo zrakotesnost od zahtev Ekosklada za pasivno gradnjo. Vrtec je slavnostno odprl minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič skupaj z otroki iz Vrtca Storžek.

otvoritev vrtca Preddvor

Prvi pasivni lesen vrtec

Občina Preddvor je želela v sklopu svoje zelene usmeritve postaviti nov, energetsko varčen vrtec, ki omogoča sodoben pristop varovanja predšolskih otrok. Družba Jelovica, ki ima svojo proizvodnjo energijsko varčnih hiš prav v Preddvoru, je bilo na razpisu izbrano za najboljšega izvajalca, saj je v ponudbi vključil rešitve za pasivno gradnjo, obenem pa tudi okolju in uporabnikom prijazno sodobno leseno zgradbo. Gradbena dela so se začela marca 2012, montažni del objekta je bil postavljen v treh tednih, sledila so zaključna dela in izgradnja okolice. Vrtec je bila zaključen konec avgusta letos, ko je bil objekt predan glavnemu investitorju, Občini Preddvor. S 1. septembrom 2012 je v Preddvoru tako zaživel nov, lesen vrtec, ki je obenem tudi prvi pasivni vrtec v Sloveniji, zgrajen po zahtevah Eko sklada RS za pasivno gradnjo. Danes nov vrtec sprejme okoli 130 otrok in jim nudi prijetno bivanje, osebju pa sodobne metode vzgoje in varstva.

lesen pasivni vrtec v Preddvoru

Nov vrtec je plod slovenskega znanja

»Naš cilj je bil, da mora biti vrtec zgrajen v najkrajšem možnem času, v leseni izvedbi, energetsko učinkovit, lep, prijazen in seveda kvaliteten, ob tem pa še po primerni ceni. Tako smo dobili vrtec, postavljen v šestih mesecih, z leseno masivno konstrukcijo, visoko kvalitetno izolacijo in leseno fasado, z najvišjim možnim nivojem prihranka energije – pasivni vrtec, s presenetljivimi dobrimi rezultati meritev, pod strogimi zahtevami
in nadzorom Eko sklada, kar je začudilo tudi samega izvajalca«, je v svojem govoru izpostavil župan Občine Preddvor Miran Zadnikar in dodal »za tako majhno občino, kot je Preddvor, je vsaka investicija že skoraj čudež, zato je zadovoljstvo še toliko večje«.

»Ob postavitvi temeljnega kamna lani smo zagotovili, da znamo izdelati vrtec iz lesa in naravnih materialov, ki bo ponujal prijetno in zdravo bivanje najmlajšim in obenem ustrezal zahtevam energijski učinkovitosti,
kvalitete in hitrosti gradnje«, je ob odprtju novega vrtca povedal Gregor Benčina, predsednik upravnega odbora Jelovica d.d. »Danes s ponosom odpiramo prvi pasivni lesen vrtec, ki združuje želje in zahteve, obenem pa postavlja mejnik pri gradnji objektov v kvaliteti in hitri izdelavi ter tehničnih rešitvah. S tem vrtcem, kjer smo uporabili naše znanje, izkušnje in inovativnost se lahko pohvalimo tako doma kot v tujini. Verjamemo, da se Jelovica, kot zelena družba z novo sončno elektrarno na tovarni hiš, dobro umešča v strategijo Občine Preddvor kot zelene občine«.

Vrtec je v družbi župana in otrok uradno predal namenu minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki je mnenja, da so ti vrtci »prikaz, kaj tudi slovenska lesno predelovalna industrija premore. Gre za tehnološko zelo napreden vrtec, energetsko učinkovit in na ta način vidimo tudi celo vrsto priložnosti za lesno predelovalno industrijo. Mislim pa, da je to tudi dober vzor za vse nas, če s prioritetami, ki so pomembne za razvoj države vstopamo v inštitucije znanja, kot so vrtci, osnovne in druge šole, saj so otroci za nas največji učitelji«.

Da se v novem vrtcu odlično počutijo so povedali tudi otroci, ki so nastopili v kulturnem programu ter vzgojiteljice, ki s svojo srčnostjo lepšajo otrokom vsakdane. »Imamo najlepši in najbolj sodoben vrtec, zdaj mu je potrebno vdihniti še dušo«, pa je sklenila ravnateljica OŠ Matije Valjavca Preddvor mag. Mateja Sajovec.

Nov vrtec Storžek omogoča prijetno bivanje otrok

Skupna površina vrtca je 1.500 m2 uporabne površine, z zunanjim igriščem, parkirišči in komunikacijskimi potmi, na parceli v velikosti 8.444 m2. Lesen vrtec je zasnovan iz treh delov; dva dela sta pritlična, osrednji del pa obsega pritličje in nadstropje. Njegova zasnova omogoča, da se lahko poveča še za dva dodatna oddelka. V levem in desnem pritličnem delu se nahaja skupaj sedem igralnic, ki so prilagojene starostnim skupinam otrok, tri imajo pokrite terase in izhode na vrt. V kombiniranem delu, ki ima nadstropje, se v pritličju nahaja športna igralnica in večnamenski prostori vrtca, v nadstropju pa upravni in gospodarski prostori, kot so pralnica, tovorno dvigalno, stopnišče in kuhinja. Pred vrtcem so se zgradila igrišča z zunanjimi igrali, površina se je ozelenila z drevesi.

Za zagotavljanje energijske učinkovitosti je bil izbran konstrukcijski sistem zunanjih sten Jelovica Termo Plus s povečano izolacijo zunanjih sten, na fasadi, stropno strešni konstrukciji in pod temeljno ploščo. Izboljšana je tudi izolativnost zunanjega stavbnega pohištva, saj pasiven standard predvideva prevodnost pod 0,9 W/m2K, vgrajena so lesena vrata in okna s troslojno zasteklitvijo. Vrtec je ogrevan na biomaso iz obstoječe kotlovnice v Preddvoru, na strešni konstrukciji je nameščena fotovoltaika. Na strehi deluje 96,7 kW sončna elektrarna, ki jo je zgradil Zlatko Merdzanič. Za delovanje elektrarne je ustanovljeno novo podjetje PH SOLAR-SE6.Objekt se z zahtevanim standardom uvršča v energetski razred B1, kar pomeni porabo energije 15 – 25 kWh/m2 uporabne površine na leto. Jelovica je na novem vrtcu v Preddvoru dosegla vrhunski rezultat zrakotesnosti na velikem lesenem objektu. Vrtec je izdelan v pasivnem standardu Ekosklada s skoraj trikrat boljšo zrakotesnostjo od zahtev (0,2), kar je Jelovica dosegla z izjemno natančnostjo in kvaliteto izdelave ter montaže objekta. Rezultat tudi v slovenskem merilu predstavlja izjemen dosežek za tako velike lesene objekte.

Pred odprtjem tudi okrogla miza

Pred uradnim odprtjem vrtca je bila v OŠ Matije Valjavca v Preddvoru okrogla miza na temo Gozd in les – priložnost za gorenjsko. Strokovni udeleženci okrogle mize so bili, poleg ministra Bogoviča, Ani Zavrl Bogataj, direktorica Direktorata za gozdarstvo in ribištvo, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Janez Logar, vodja območne enote Kranj, Zavod za gozdove Slovenije, Gregor Benčina, predsednik uprave družbe Jelovica, dr. Franc Pohleven, vodja Slovenske gozdno-lesne tehnološke platforme, profesor na Biotehniški fakulteti in Franko Nemac, direktor ApE Agencije za prestrukturiranje energetike.

okrogla miza - gozd in les

Želite izvedeti več:
Prijavi se na e-novice

korporativne novice

aktualno o oknih in vratih

aktualno o hišah

Jelovica najbolj zaupanja vredna blagovna znamka v Sloveniji

9. junij 2021

Jelovica je po mnenju Slovenk in Slovencev prepoznana kot najbolj zaupanja vredna blagovna znamka med ponudniki oken, kar potrjuje raziskava »Trusted Brand 2021«.
več >

Najsodobnejša proizvodnja oken

23. september 2020

Jelovica z novo avtomatizirano proizvodnjo zagotavlja še višjo kakovost oken. Preverite, kako oblikujejo okna najvišje kakovosti, trajnosti in izolativnosti.
Oglejte si video proizvodnje.

več >

Ostanimo zdravi

16. april 2020

Vabljeni v ponovno odprte prodajne centre. Svetujemo vam, da nas pred obiskom pokličete in se dogovorite za termin sestanka.

več >

Jelovica na sejmu Dom 2019

27. februar 2019

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče, 5. - 10. marec 2019
Jelovica se predstavlja na letošnjem sejmu Dom. Obiščite nas na našem razstavnem prostoru v dvorani A. 

več >

Ostale novice

Srebrno priznanje za inovativnost

05. julij 2018

Jelovica prejela Srebrno priznanje za inovacijo Okenski vgradni sistem Jelofuture.

več >

Pogoji FB nagradne igre

20. marec 2018

več >

Donacija Vzgojnemu domu Veržej

18. december 2017

Jelovica d.o.o., član skupine Slovenijales, je Vzgojnemu domu Veržej podarila preko 50 kril notranjih vrat.

več >

Skupščina delniške družbe Jelovica d.d.

23. oktober 2017

več >

Jelovica na sejmu Ambient & Dom+

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče, 8. - 12. november 2017

Skupina Jelovica se predstavlja na sejmu Ambient in Dom+. Obiščite nas na našem razstavnem prostoru v Marmorni dvorani B2. več >

Jelovica vabi v Planico

Jelovica tudi v letošnjem letu nadaljuje s sponzorstvom smučarskih skokov v Planici. več >

Znak kakovosti v graditeljstvu ponovno skupini Jelovica

Torek,7.3.2017

Skupina Jelovica je na sejmu Dom ponovno prejela priznanje Znak kakovosti v graditeljstvu za razvojno tehnološke dosežke s področja graditeljstva za leto 2017.

več >

Prenos maloprodaje in montaže Jelovice oken na Slovenijales trgovino

Ljubljana, 15.2.2017

S ciljem doseganja sinergij in krepitve tržnega položaja bo v mesecu februarju izvedeno združevanje prodajnih mest Jelovica in Slovenijales trgovina. več >

Arhiv

 
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?