Skupina Jelovica Hiše Jelovica Okna Jelovica Vrata Jelovica
Pokličite nas 080 23 23
  

Sejem Dom 2017

Jelovica od 7. do 12. marca na sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču.
več >

Eko subvencije 2016

Eko sklad objavil nov razpis za dodeljevanje eko subvencij pri menjavi starih oken z novimi energijsko učinkovitimi lesenimi okni.

več >

Jelovica z najdaljšo tradicijo izdelave montažnih hiš v Sloveniji

Šenčur, 01.02.2012
Ob pomembnem jubileju 70 let hiše Jelovica smo 31. 1. 2012 na Gospodarski zbornici Slovenije pripravili dogodek - okrogli mizi in razstavo. Vabimo vas, da si ogledate povzetke okroglih miz in slike z dogodka.

»Zgodba 70-ih let hiše Jelovica je hkrati tudi uspešna, trajnostna zgodba razvoja slovenskega gospodarstva. V njeni bogati zgodovini vidimo trenutke uspehov, bolečine, neizpolnjenih poslovnih ambicij, odlično izkoriščenih priložnosti, drznosti, vizionarstva, obupa in soustvarjanja širšega družbenega prostora.
To je zgodba od pionirskih začetkov montažnih gradenj v Sloveniji (1942) do smelih vizij o novi kulturi bivanja (2012). Zgodba delavnih, učečih in mislečih okolij, kjer se je zgodovina nadgrajevala in prihodnost prelivala v vedno nove proizvode, storitve, trge. Ključni vzpodbujevalci trajnostnega razvoja Jelovice so bili tehnologija, design, družbeni trendi, vera, vztrajnost, znanje, razumevanje potreb trgov, poslovne mreže, celostni pristop in inovativni preboji. Večni elementi poslovnega uspeha. Naj še dolgo plemenitijo in navdihujejo ljudi, ki se povezujejo okoli blagovne znamke Jelovica.« (iz Povzetka)

RAZSTAVA - Otvoritev razstave

Razstavo sta odprla Samo Hribar Milič, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije in Gregor Benčina, predsednik upravnega odbora Jelovica d.d.Na trak časa je postavljenih 70 let ustvarjanja, oblikovanja, kreativnih rešitev, zanimivih projektov in mogočnih zgodb, zaradi katerih je lesena montažna hiša Jelovica postavila naravi prijazno kulturo bivanja.Razstava si lahko ogledate na Gospodarski zbornici Slovenije, v pritličnem razstavnem prostoru do 24. 2. 2012. Vljudno vabljeni!

POSVET

Okrogla miza: Hiša Jelovica – od korenin do neba
»Bilo je posebno doživetje se dotakniti zgodovine, ki sta jo zelo odkrito in iskreno prikazala g. Jemec, nekdanji arhitekt in boter razvoja hiše Jelovica ter g. Ribnikar, nekdanji tehnično razvojni direktor Jelovice. V tej zgodovini ni manjkalo vztrajnosti, želje po dokazovanju, lobiranja za nove zakone, predpise, proučevanja konkurence, tesnega sodelovanja z viri znanja doma in v tujini, uporabe novih materialov, razvoja novih polproizvodov in končno nove konstrukcije in arhitekture montažnih hiš. A Jelovčani niso bili nikoli sledilci. Vedno znova so ugotavljali, kje je še nepokrit prostor (geografski, vsebinski) in pogumno zakorakali vanj: Izrael, Rusija, Turčija, Skopje, Murgle, estetika montažnih hiš, kombinirani materiali... Soočali so se tudi z neuspehi in takratno realnostjo slovenskega prostora, ki ni bil zainteresiran za povezovanje in sodelovanja na velikih poslih (Poljska). Pa vendar, skozi pripoved docenta Tomaža Krušča smo lahko videli nadaljevanje strokovnega in poslovnega razvoja Jelovice, ki je zvesta svoji tradiciji tudi danes in išče dalje, išče nove priložnosti. V povezovanju s Fakulteto za arhitekturo in predvsem z mladimi upi, ki medstrukturno povezovanje udejanjajo že danes, uspešno, nastajajo nove vizije, ki les povezujejo z vrhunskim designom, načrtovanjem in razumevanjem družbenih potreb po ekološkem bivanju, po novi kulturi tudi v naših domovih. Na temeljih zgodovine in z drznimi vizijami novega vodstva ter z vztrajnimi prebijanji ustaljenih pogledov v arhitekturi, designu, inženirstvu in načinu življenja mladih generacij, bo še naprej cvetela tudi zgodba Jelovice. Vsi udeleženci so ponosni, da so del njene strukture.«(iz Povzetka)

Sogovorniki so bili: Zdravko Ribnikar, nekdanji tehnično razvojni direktor (v 60. in 70. letih), Drago Jemec, nekdanji arhitekt in boter razvoja hiše Jelovica, Tomaž Krušec, docent na Fakulteti za arhitekturo in mentor izvedene delavnice: Gradnja z lesom, sodelovanje med Jelovico in bodočimi arhitekti.Okrogla miza: Z inspiracijo do uresničitve skritih potencialov gospodarstva

»Druga okrogla miza je prikazala stanje in priložnosti širšega slovenskega prostora v zgodbi lesa in kulture bivanja. Pri tem je g. Blaž Kavčič izpostavil velik pomen celostnega pristopa, celovite obravnave lesa, industrije in stila življenja. Vzajemno moramo strmeti k razvoju v vseh točkah vrednostne verige, ki naj nastane mrežna struktura, ki je vsaka po sebi sposobna tudi samostojno aktivno delovati v poslovnem prostoru. Pri tem je ga. Granatir Lapuh že pokazala na prve uspešne korake v povezovnaju akterjev lesne industrije in nove zgodbe bivalne kulture in poudarila, da je verjetno ključna vloga države v promocijsko motivacijskih aktivnostih, ki naj pripeljejo do bolj aktivnega povezovnaja poslovnih akterjev. Država naj bi poskrbela za pravila igre, vsebino pa mora dati gospodarstvo. G.Jakša je opozoril na 80 – 160 letne cikle pri vzgoji gozdov in še posebej poudaril in povabil slovensko lesno industrijo, da izkoristi tisti del lesa, ki je trenutno v ideali kondiciji, v najboljši kakovostni fazi, kajti čez nekaj let bo lahko le še za kurjavo. G. Benčina je posebej poudaril pomen povezovanja vseh akterjev v prostoru in apeliral na sistematičen pristop razvoja odnosa do lesa kot tudi razvoja vrhunskega znanja na fakultetah. Še posebej je povabil, da najdemo lesu večnamenskost; da postane sestavni del različnih industrij. V lesu vidi potencial za kreiranje več kot 10.000 delavnih mest in ga ocenjuje kot enakovrednega ustvarjalca dodane vrednosti ob boku informacijskim tehnologijam. G. Bolčič pa je še dodatno izpostavil potrebo po odkritem povezovanju ključnih akterjev v branži in potrebo po vzgoji trga, strank v smeri ljubezni do lesa in poznavanju njegovih ključnih lastnosti. Vsi govorci so si bili edini, da je potrebno zgraditi slovensko znamko tudi na tem področju in z njo prebiti v svet – združeni in povezani. Vsi člani okrogle mize so se strinjali, da je Slovenija pripravljena in lačna, da naredi korak naprej.« (iz Povzetka)

Sogovorniki do bili: Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta RS, Edita Granatir Lapuh, generalna direktorica Direktorata za podjetništvo in konkurenčnost na Ministrstvu za gospodarstvo RS, Jošt Jakša, direktor Zavoda za gozdove RS, Mitja Bolčič, direktor podjetja Mizarstvo Bolčič in član upravnega odbora Združenja lesne in pohištvene industrije, Gregor Benčina, predsednik upravnega odbora Jelovica d.d.Okrogli mizi posveta je vodila Violeta Bulc, inovatorka, podjetnica in ustanoviteljica podjetja Vibacom d.o.o., katerega poslanstvo je razvoj okolij za trajnostno rast in inovativne preboje, ki je ob koncu dodala:
»Naj se gosti zavest naprej in ustvari pogoje za nove preboje. Vsak posameznik pri tem šteje. Vsaka organizacija. Vsaka mreža. Na temelju odkritosti, iskrenih prizadevanj, povezovanj in vztrajnosti. Na krilih znanja. Na krilih prebojev. Lastnemu videnju sveta, ki ceni les, kakovostno bivanje in ustvarja novo kulturo za sodobnega človeka. Naj se iskri!« (iz Povzetka)

Povzetek dogodka 70 let hiše Jelovica
Zgibanka 70 let hiše Jelovica_časovni trak razvoja

Želite izvedeti več:
Prijavi se na e-novice

korporativne novice

aktualno o oknih in vratih

aktualno o hišah

Jelovica na sejmu Dom 2017

več >

Utrinki s sejma Dom

Uspešna predstavitev Jelovice na letošnjem sejmu Dom. več >

Sejem Dom 2016

Obiščite nas na Sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani med 8. in 13. marcem. več >

Dan odprtih vrat HIŠ EVO

Sobota, 10.10.2015, med 10. in 16. uro. Predstavljamo sosedi, montažni hiši Jelovica EVO Classic z dvokapno streho. Hiši imata različno tlorisno postavitev in bivalno površino, 120 m2 in 145 m2.
več >

Ostale novice

Brezplačen dogodek - Celovita energetska sanacija

Celovita energetska obnova stavb
Sreda, 17. junij, ob 15:00 v Centru energetskih rešitev - CER več >

Kako do eko subvencij v 2015?

Kako do nepovratnih sredstev v 2015?
Center energetskih rešitev - BTC Ljubljana
7. maj 2015 ob 14h več >

Jelovico bo na sejmu Dom obiskal Kobe

Vabimo vas, da se nam pridružite na Sejmu Dom v soboto, 14. marca od 12. ure dalje. Najdete nas v dvorani A2. več >

Sejem Dom 2015

Obiščite nas na Sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani med 10. in 15. marcem. več >

Brezplačno energetsko svetovanje

Vsak torek med 15:00 in 18:00
Center energetskih rešitev - CER
več >

Obnova doma po poplavi

Brezplačno predavanje
4. december ob 17:00 v Centru energetskih rešitev
več >

Mesec dodatnih prihrankov v CER-u

Je vaša hiša energetska zapravljivka?
S prijavo na brezplačno energetsko svetovanje do kuponov ugodnosti!

November 2014 več >

Realno o stroških ogrevanja

Brezplačno predavanje
CER - Center energetskih rešitev, BTC Ljubljana (Hala 2 - jug)
23. oktober ob 18. uri
več >

Center energetskih rešitev od julija letos tudi v Zagrebu

Po CER-u v Ljubljani, sledi še CER v glavnem mestu Hrvaške. Glavna naloga Jelovice in partnerjev novega centra bo svetovanje in izbira ključnih rešitev za povečanje energetske učinkovitosti

več >

Nasveti za energijsko učinkovitost v vseh letnih časih

Četrtek, 19.6.2014, ob 14:30  
Center energetskih rešitev (CER), BTC Ljubljana, dvorana 2 - jug
več >

Arhiv

 
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?