Skupina Jelovica Hiše Jelovica Okna Jelovica Vrata Jelovica
Pokličite nas 080 23 23
  

Naj zaposlovalec

Zaposlitveni portal Moje Delo  je za leto 2018  podelil naziv najuglednejšega delodajalca družbi Jelovica hiše d.o.o. v panogi gradbeništvo, arhitektura, geodezija.
več >

Eko subvencije

Eko sklad nadaljuje z dodeljevanjem eko subvencij pri menjavi starih oken z novimi energijsko učinkovitimi lesenimi okni.

več >

Brezplačno energetsko svetovanje

Vsak četrtek, od 16:30 do 18:30 
Center energetskih rešitev - CER, BTC Ljubljana

CER - Jelovica

Za konkreten nasvet energetske sanacije vprašajte energetskega svetovalca 


Energetski svetovalec
Center energetskih rešitev (CER) v Ljubljani ponuja holističen pristop k odpravljanju energijske neučinkovitosti objektov. Jelovica in drugi partnerji v ponudbi predstavljamo svoje rešitve energetskih sanacij na področju oken, izolativnih materialov, fasadnih sistemov, energentov, ogrevalne in prezračevalne tehnike.

Za strokoven nasvet lahko vprašate tudi energetskega svetovalca Matjaža Valenčiča, ki je v CER-u na voljo brezplačno. Njegova vloga je iskanje rešitev za vaš konkreten problem. Na podlagi več kot 20-letnih izkušenj in poznavanja najnovejših trendov energetsko učinkovite sanacije, vam predlaga optimalno, a učinkovito investicijo energetske sanacije vaše stavbe.

Energetskega svetovalca smo vprašali...

Kakšen je pomen energetskega svetovalca?  


Najbolj pomembno je osveščanje. Občani so izpostavljeni množici informacij, zato je pomembno, da dobijo celovit, strokoven in nevtralen nasvet. Skušam podajati celovite rešitve, ne posameznega nasveta za odpravo težave. Primer: občan, ki ima težavo s plesnijo v bivalnih prostorih sprašuje, s kakšnim premazom naj jo odstrani. Moj odgovor je povsem drugačen, kot ga pričakuje, vendar občan spozna, da je iskal ravno to: poleg tega, da odstrani plesen, mora preprečiti, da ne bi ponovno nastala. Ukrepi so odvisni od lastnosti stavbe in načina rabe.

Kdo so tisti, ki pridejo k vam po nasvet?


Ni tipičnega obiskovalca. Pridejo vsi, od mladih, ki si prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje do starejših, ki običajno iščejo nasvete za izboljšanje bivanja. Še posebej sem vesel arhitektov, izvajalcev ali upravnikov večstanovanjskih stavb, prepričan sem, da bodo nasvete uporabili večkrat.

Kaj jih največkrat zanima?


Vprašanja sledijo razvoju kulture bivanja, ki pa je slaba. Pogosto so direktno povezana z državnimi ukrepi v učinkovito rabo energije. Neprimerno varčevanje z energijo dokazano vpliva na zdravje celotne populacije. 
Znani so primeri iz Skandinavije, kjer so nekaj let po uvedbi energetsko učinkovitih ukrepov v stavbah spoznali povezavo med kakovostjo bivanja in zdravjem. Tesne stavbe res znižujejo rabo energije a povzročajo nezdravo bivanje. Taki bolezenski vzroki so strnjeni v nazivu »sindrom bolnih stavb« (SBS, sick building syndrome), ko uporabniki stavb doživljajo akutne zdravstvene težave, ki sovpadajo s časom, preživetim v tesnih stavbah, zdravniške preiskave pa ne morejo odkriti vzrokov za te simptome niti potrditi kakršnekoli bolezni. 

In pri nas?  


Države vedno bolj spodbuja tesnjenje stavb, s kakovostjo bivanja se ne ukvarja. V zadnjem času se prepogosto pojavljajo tudi vprašanja, ki so posledica neprimerne uvedbe obračuna ogrevanja po dejanski rabi, po vgradnji delilnikov. Stanovalci so začeli napačno varčevati, saj so prenehali ogrevati in prezračevati stanovanja. Posledice so plesen in vlaga.

Ali se zavedajo pomena energetske sanacije objektov in kakšne prihranke jim lahko ponudi?


Vprašanje bi postavil drugače: ali se zavedajo pomena energetske sanacije objektov in kako jim to omogoči boljšo kakovost bivanja? Ne, ne zavedajo se. Pomembna je kakovost bivanja, dalje pa pristavim: ob učinkoviti rabi energije in majhnem obremenjevanju okolja. Če stavimo vse na energetske prihranke, stavimo na napačnega konja.

Kakšen je trend energetske prenove? Celovita ali delna?


Dandanašnji je trend preživetje. V vedno večjem številu se srečujemo z energetsko revščino. Energetska revščina pomeni, da so stroški  primernega ogrevanja stanovanjskih prostorov tako veliki, da povzročajo uporabnikom težavo. Da ne zabredemo še globlje, je potrebno zmanjšati rabo energije in izboljšati energetsko učinkovitost stavb. To lahko dosežemo s spremembo bivalnih navad in z ukrepi v povečanje energetske učinkovitosti. Potrebno je pregledati stavbo, pripraviti plan celovite energetske prenove in izbrati ukrepe, ki jih je potrebno izvesti najprej. Največkrat ni dovolj sredstev za celovito prenovo v eni potezi.  

Kako bi se lotili energetske prenove v primeru, da imamo omejena sredstva za investicije? Kakšen vrstni red bi svetovali?


Iz plana celovite prenove bi izbral ukrepe, ki jih je možno izvesti posamično in so visoko na prioritetni lestvici: so nujni, povezani z vzdrževalnimi deli ali nudijo največje prihranke.

Ali menite, da se danes kljub poplavi zelenih tem še vedno premalo govori o energetski varčnosti bivanja?


Ni nujno, da zelene teme ustrezno predstavljajo energetsko učinkovito gradnjo. Treba je spodbujati kakovost bivanja ob učinkoviti rabi energije, energija pa naj bo iz obnovljivih virov. Poleg energije je potrebno učinkovito rabiti tudi druge vire. Potrebno bo sprejeti načela trajnostne gradnje.

Kaj menite o CER-u, kot neodvisni en. svetovalec? Kje vidite njegovo nadgradnjo?


Stavbni fond v Sloveniji je dovolj obsežen, vendar zastarel. Zato bo poudarek tudi na celoviti prenovi obstoječih stavb. Vidim odlično povezavo Centra energetskih rešitev in neodvisnega svetovanja. Svetovanje izvedb pravilnih ukrepov (vgradnja okna, preprečevanje toplotnega mosta, vgradnja toplotne izolacije, vgradnja mehanskega prezračevanja…) je v CER-u prikazano z vzorci. Poleg tega je predstavljena množica premalo znanih rešitev. 
CER nudi praktične prikaze primerov dobre prakse in je v tem smislu nadomestilo za že zdavnaj zaprt Gradbeni center Slovenije. Poleg nasvetov neodvisnega energetskega svetovalca dobijo obiskovalci tudi praktičen nasvet. S povečanjem števila sodelujočih podjetij v CER-u bodo dobili občani še več kakovostnih, praktičnih informacij. Ob množičnejšem obisku pa bo CER motiviran za še boljšo ponudbo. Pozitivna spirala.Želite brezplačen nasvet energetskega svetovalca Matjaža Valenčiča?

Pišite nam in se dogovorite za termin: info@cer-slo.si
Več informacij najdete na www.cer-slo.si


Obiščite CER v ljubljanskem BTC.

Želite izvedeti več:
Prijavi se na e-novice

korporativne novice

aktualno o oknih in vratih

aktualno o hišah

Jelovica na sejmu DOM 2018

Vljudno vabljeni na obisk Jelovice na sejmu  Dom, od 13. do 18. marca 2018. več >

Jelovica na sejmu Dom 2017

več >

Utrinki s sejma Dom

Uspešna predstavitev Jelovice na letošnjem sejmu Dom. več >

Sejem Dom 2016

Obiščite nas na Sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani med 8. in 13. marcem. več >

Ostale novice

Dan odprtih vrat HIŠ EVO

Sobota, 10.10.2015, med 10. in 16. uro. Predstavljamo sosedi, montažni hiši Jelovica EVO Classic z dvokapno streho. Hiši imata različno tlorisno postavitev in bivalno površino, 120 m2 in 145 m2.
več >

Brezplačen dogodek - Celovita energetska sanacija

Celovita energetska obnova stavb
Sreda, 17. junij, ob 15:00 v Centru energetskih rešitev - CER več >

Kako do eko subvencij v 2015?

Kako do nepovratnih sredstev v 2015?
Center energetskih rešitev - BTC Ljubljana
7. maj 2015 ob 14h več >

Jelovico bo na sejmu Dom obiskal Kobe

Vabimo vas, da se nam pridružite na Sejmu Dom v soboto, 14. marca od 12. ure dalje. Najdete nas v dvorani A2. več >

Sejem Dom 2015

Obiščite nas na Sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani med 10. in 15. marcem. več >

Brezplačno energetsko svetovanje

Vsak torek med 15:00 in 18:00
Center energetskih rešitev - CER
več >

Obnova doma po poplavi

Brezplačno predavanje
4. december ob 17:00 v Centru energetskih rešitev
več >

Mesec dodatnih prihrankov v CER-u

Je vaša hiša energetska zapravljivka?
S prijavo na brezplačno energetsko svetovanje do kuponov ugodnosti!

November 2014 več >

Realno o stroških ogrevanja

Brezplačno predavanje
CER - Center energetskih rešitev, BTC Ljubljana (Hala 2 - jug)
23. oktober ob 18. uri
več >

Center energetskih rešitev od julija letos tudi v Zagrebu

Po CER-u v Ljubljani, sledi še CER v glavnem mestu Hrvaške. Glavna naloga Jelovice in partnerjev novega centra bo svetovanje in izbira ključnih rešitev za povečanje energetske učinkovitosti

več >

Arhiv

 
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?